R O M Â N I A
PRIMĂRIA COMUNEI CHINTENI Com. Chinteni, Str. Unirii, nr. 232, jud. Cluj, tel. 0264271771, fax 0264271772
|
ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR COMUNEI CHINTENI
Informare cetateni focuri de vegetatie
REGULI ȘI MĂSURI DE RESPECTAT IN CAZ DE UTILIZARE A FOCULUI DESCHIS
Având în vedere încălzirea vremii şi faptul că se apropie perioada curăţeniei de primăvară Primăria comunei Chinteni atrage atenţia cetăţenilor despre pericolul pe care îl reprezintă arderile necontrolate de mirişti, resturi vegetale (deșeuri menajere) și vegetație uscată.
Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces, nu exista surse de alimentare cu apă în zonă sau suprafața care arde este foarte mare.
În unele cazuri, cetăţenii comunei noastre ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce poate conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari sau pierderi de vieți omenești.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenurile agricole:
- este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform prevederilor , art. 94, alin. 1, lit. n) din OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu completările și modificările ulterioare, precum şi a standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
- se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului pentru cazurile în care se impun măsuri de carantină fitosanitară după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
Nerespectarea prevederilor legale privind „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă” atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, şi se sancţionează cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice, şi de la 25000 la 50000 lei pentru persoane juridice.
În ceea ce priveşte arderile care au loc în interiorul sau vecinătatea ariilor naturale protejate şi pe trenurile supuse refacerii ecologice prevederile legale sunt şi mai stricte, astfel, conform prevederilor art. 98, alin. 1, pct. 1, din OUG 195/2005 privind protecţia mediului „arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice”, constitue infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare Primăria comunei Chinteni face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor provocate de arderea resturilor și deșeurilor vegetale astfel :
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor și deşeurilor vegetale să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;
- Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
- Realizarea arderii se face doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
- Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
- Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
- Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc
Conform prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, gestionarea deşeurilor trebuie să se realizeze fără a pune in pericol sănătatea umană şi fără a dăuna mediului, iar eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate este interzisă.
De asemenea nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea subvențiilor APIA sau excluderea de la plată, a schemelor de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani.
Cu deosebită stimă,
PRIMAR
MAGDALENA LUCIA SUCIU